Lysistrata – šolsko leto 2014/2015

4. 12. 2014: ‘Lysistrata’ v Kulturnem domu v Gorici, ki ga je podprla Fundacija Carigo.

Lizistrata je Aristofanova komedija, ki so jo prvič uprizorili leta 411 pr. n. š., dve leti po atenskem porazu na Siciliji v sklopu dolgotrajnih peoloponeških vojn proti Sparti. Po 21 letih vojne je bil mir le še fatamorgana.
Sodobnejše priredbe igre so večkrat feministične in/ali pacifistične, izvirna igra pa ni bila ne eno ne drugo. Aristofan je stremel k poudarjanju spolnega stereotipa žensk kot iracionalnih bitij s potrebo po zaščiti. Zagotovo lahko trdimo, da Aristofan v resnici ni hotel ženskam zaupati politične oblasti. V tem obdobju namreč ženske niso imele niti volilne pravice. Poleg tega naj spomnimo, da so bili v antični Grčiji igralci izključno moškega spola.
Lizistrata je izjemno odločna, modra, vendar tudi duhovita ženska, ki ne kaže tipičnih ženskih šibkosti in se izraža z ubranim jezikom.
Prav zaradi tega bodisi komisar kot delegati do nje kažejo več spoštovanja kot do drugih žensk. S svojo modrostjo Lizistrata dokaže, da je močnejša od najčvrstejših moških mišic. Ime ‘’Lizistrata’’ namreč lahko prevedemo v ‘’odrešenico vojne’’.