Klasiki odkrivajo klasični svet v Ogleju

Pred kratkim smo se dijaki klasičnega liceja Primoža Trubarja odpeljali v Oglej, da bi bolje spoznali svoje kulturne korenine in utrdili znanje, ki ga pridobivamo v šoli.

Oglej (latinsko Aquileia) je bil za časa Rimljanov deveto najpomembnejše mesto rimske republike. Imel je velik obseg in bil za takratne čase moderno, kulturno in tudi ključno strateško središče za celoten imperij. Mesto je bilo ustanovljeno leta 181 pr. Kr., ko so severovzhodne meje imperija bile izpostavljene številnim barbarskim napadom, kar je privedlo do odločitve rimskega senata, da pošlje na to območje tri ugledne rimske može (Kornelija Scipiona Naziko, Gaja Flaminija in Lucija Manlija Acidina), da bi ustanovili rimsko naselbino in branili meje pred barbarskimi vdori.

Najprej smo si ogledali oglejski Starokrščanski muzej, v katerem je vodička razlagala prve krščanske zapise na ostankih grobnic, nato baziliko in na koncu še Narodni arheološki muzej.

Tu smo občudovali čudovite mozaike, ki so med najbolj prepoznavnimi ostalinami Ogleja, saj pripovedujejo o stoletjih cvetoče rimske naselbine. Mozaični okrasi nam pogosto govorijo o mitih in navadah starih Rimljanov.

Eden izmed teh prikazuje deklico Evropo, ki sedi na biku.

Čeprav je mozaik fragmentiran, lahko občudujemo njegovo lepoto in spretnost obrtnika, ki je izdelal umetnino.

Mit o Evropi pripoveduje o Zevsovi ljubezni do dekleta po imenu Evropa. Nekega dne je mladenka nabirala cvetlice na travniku, kjer so se pasli biki. Ko jo je grški bog videl, se je vanjo zaljubil. Naročil je Hermesu, naj usmeri vse bike proti plaži. Da bi se Zevs približal Evropi, se je spremenil v mogočnega bika. Prišel je zraven in dekle se ga je sprva balo. Nato je opazilo, da je bil bik dober in zato se je nanj usedlo. Zevs je izkoristil priložnost in ugrabil Evropo. Peljal jo je prek morja do Krete, kjer ji je razkril svojo pravo naravo. Naslednje jutro se je Evropi prikazala Afrodita in ji povedala, da se bo del sveta, na katerem je pristala, imenoval Evropa. Zevs je za dekle ustvaril ozvezdje Bika.

Mozaiki niso uprizarjali samo mitov, ampak so upodabljali tudi trenutke iz vsakdanjega življenja: tak primer je mozaik, ki so ga arheologi izkopali v 19. stoletju v nekem rimskem  domusu, in sicer v prostoru, ki je bil namenjen obedovanju (triklinij).

Mozaik prikazuje motiv nepočiščenih tal takoj po pojedini, ki so pokrita z ribami, listjem vinske trte, različnimi sadeži (oljkami, jabolki, hruškami, češnjami, figami, grozdjem, mandlji in kostanji). Zraven leži žlica; po običaju so jo Rimljani puščali na tleh. Le ko so vse počistili, so lahko pobrali pribor ali hrano, kajti so verjeli, da vse to, kar je padlo na tla, je postalo last Hada – podzemskega sveta. V sredini je bila slika mačke, ki grabi ptico. Žal se nam centralni del mozaika ni ohranil.

Na koncu pa smo se lahko še sami preizkušali v branju grobnih napisov, kjer smo odkrili značilnosti izrazov, ki razlikujejo posvetne napise od religioznih.

Ekskurzija je bila tudi dobra priložnost za medsebojno druženje, saj je za naš klasični licej značilno prav to: na »majhni« šoli večkrat nastanejo velika prijateljstva.

Dijaki in dijakinje V.gimn.


Poučna ekskurzija na Sabotin

V petek, 27. septembra 2019, smo se prvi in drugi razredi licejskega pola Gregočič-Trubar odpravili na poučno ekskurzijo na Sabotin. Pohod smo začeli pri cerkvi v Štmavru in se po stezi odpravili proti vrhu. Med potjo so nam profesorji predavali o Sabotinu in okolici. Od ruševin cerkvic e sv. Valentina smo se po grebenu sprehodili do karavle. Tam nas je gospod Bogdan vodil po rovih in jarkih iz 1. svetovne vojne. Po ogledu smo pojedli malico in sledilo je predavanje o naravoslovju. Profesorica Dornik nam je opisala favno in floro na Sabotinu. Utrujeni smo se po asfaltirani cesti vrnili v Štmaver, kjer so nas čakali starši.
Imeli smo se zelo lepo v družbi sošolcev in profesorjev. Naučili smo se veliko novega. Najbolj nas je navdušil vodeni ogled rovov, saj smo tam spoznali kako so vojaki takrat živeli. Izlet je bil prava mešanica učenja, fizičnega napora ter zabave. Ekskurzijo bi bilo vredno ponoviti.

2.z.


Deželno šahovsko prvenstvo za šole

1.4.2019 se je v mestecu Fiume Veneto odvijalo deželno šahovsko prvenstvo za šole. Naši dijaki (Juren, Cotič, Tul, Koren in Antonutti) so v kategoriji naraščajniki osvojili 2. mesto in se uvrstili na državni finale, ki bo v mestu Policoro (Basilicata). Na sliki je naša zmagovita ekipa s prof. A. Pahorjem


Predavanje o nasilju


Dne 23. januarja smo se dijaki tretjega znanstvenega liceja in tretjega humanističnega liceja (naslednji teden bo ponovitev tudi za klasike) udeležili predavanja, ki je obravnalo hudo tematiko o nasilju nad ženskami. Projekt sta vodili psihologinja in prostovoljka združenja S.O.S. Rosa iz Gorice in dva predstavnika goriške policije.  Najprej smo dijaki prejeli vprašalnik, ki je sicer ostal anonimen,nakar pa  je sledilo predavanje, ki pa je temeljilo na razgovoru med predavatelji in dijaki.  Raložili so nam mnogo dinamik nasilja, mnogo raznolikosti v katerih se nasilje skriva, in povedali so nam, da se policija  ukvarja bolj s kazensko platjo, medtem ko  združenje S.O.S. Rosa nudi psihološko pomoč, vsekakor pa obe te sili, že mnogo let uspešno delujeta na goričkem.  Nakazali so nam zaskrbljujoče statistike, ki so jih opravili na Goriškem in ki jasno pokažejo, kako je ta fenomen pogost tudi v našem malem in preprostem okolju. Predavanje je temeljilo na razgovoru s publiko: nas dijake so pritegnili tako, da so nas večkrat spodbujali  k izražanju in delitvi svojih misli ter idej o debatirani temi. Za nas je bil tovrsten prijem zelo pomembna, saj je pripomogel k temu, da je bilo predavanje zanimivo in izčrpno. Za dijake je bilo toraj to dobra možnost za razmislek na temo, ki je na žalost prisotna v našem vsakdanjem življenju. Predavatelje bomo srečali še enkrat v februarju.

Petra Sardoč, 3.Z


Spletno vpisovanje dijakov

Opozarjamo starše, da se z letošnjim letom lahko preko ministrskega spletnega portala vpišejo tudi dijaki brez italijanskega državljanstva. Sistem omogoča namreč vpis, čeprav dijak oz. starši nimajo davčne kode, ki si jo pa morajo pridobiti naknadno. Več informacij o postopku najdete na spletki:

http://www.miur.gov.it/web/guest/-/scuola-al-via-le-iscrizioni-per-il-prossimo-anno-scolastico-c-e-tempo-fino-al-31-gennaio

Objavljamo tudi povezavo na ministrski spletni portal.

http://www.iscrizioni.istruzione.it

Staršem posredujemo tudi mehanografske ministrske kode.

Koda za klasični licej je GOPC002019

Koda za humanistični in znanstveni licej pa je GOPM00201D

Ob morebitnih težavah lahko stopite v stik s tajništvom. Tel. 0481/82123


FESTIVAL ANIMIRANEGA FILMA V LJUBLJANI

V decembru so se dijaki 2. razredov licejskega pola Gregorčič-Trubar odpravili na poučno ekskurzijo v Ljubljano. Obiskali so mednarodni festival animiranega filma Animateka in Muzej sodobne umetnosti. Izlet, ki ga je koordiniralo društvo Kinoatelje, je del projekta Zaupati čez mejo: Darko Bratina med sociologijo in filmom.

Po prihodu v slovensko prestolnico so se dijaki najprej sprehodili po Prešernovem trgu in božični tržnici, nato pa so si v Kinodvoru ogledali razstavo najboljše slovenske avtorice animiranega filma Špele Čatež. Sledil je ogled izbora sedmih najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta. Te so izbrali dijaki, ki soustvarjajo festival Kinotrip.

Dijaki so si nato ogledali dve izredno zanimivi razstavi. V Muzeju sodobne umetnosti je v okviru festivala Animateka potekala razstava VR/360°. Z zanimanjem so se podali v doživljanje virtualne resničnosti ter spoznavali posebne računalniške interaktivne igre.  Sledil je nato ogled stalne muzejske razstave, kjer jim je vodička predstavila najpomembnejše avtorje sodobne umetnosti, med katerimi Marino Abramović, Iona Grigorescuja in skupino OHO.

Za dijake je bila poučna ekskurzija, ki sodi v širši projekt filmske vzgoje slovenskega licejskega pola, neprecenljiva izkušnja.

Tadej Čavdek, 2.Z


Pokrajinska tekma v krosu

5.decembra je šolski urad za šport organiziral pokrajinsko tekmo v krosu. Licejski pol Trubar Gregorčič je sodeloval z ekipo naraščajnic in naraščajnikov. Izkazali so se prav vsi, saj so se dekleta uvrstila na drugo mesto, fantje pa na tretje in s tem so si izborili nastop na deželni fazi, ki bo 31.januarja v Casarsa del Friuli.

Naraščajnice: Vivian Fajt, Sara Kovic, Ana Ledenik Lozej
Naraščajniki: Filip Juren, Valentin Vuga, Ivan Boškin


Nagrajevanje PRIMORCI BEREMO

Tudi dijaki licejskega pola so sodelovali pri akciji Primorci beremo. Na pobudo profesorice slovenščine Viljene Devetak je Feiglova knjižnica letos prvič sprožila izziv tudi med dijaki, saj lahko sodelujejo pri akciji tudi mlajši bralci, najmanj 15 let stari. Odzvalo se je več dijakov, deset pa jih je uspešno zaključilo, se pravi, da so prebrali najmanj 5 proznih del in 1 pesniško zbirko. Feiglova knjižnica in Goriška knjižnica Franceta Bevka, ki že 12 let spremljata in podpirata akcijo Primorci beremo, sta dijakom pripravili zaključno srečanje s slovenskima avtorjema, ki je potekalo v avditoriju šolskega centra. V goste sta prišla mladinski pisatelj Žiga X Gombač in ilustrator Igor Šinkovec, ki sta ustvarila stripovsko basen Hlapec Jernej in pasja pravica. Knjiga je izšla v sklopu projekta Cankar v stripu pri založbi Škrateljc. Zbirka vsebuje tri knjige, poleg omenjene še Moj lajf, ki jo je priredil avtor Boštjan Gorenc – Pižama, ilustrirala pa Tanja Komadina in Hlapci s podnaslovom «ko angeli omagajo« v priredbi Andreja Rozmana – Roza in ilustracijami Damijana Stepančiča. Uvodne misli je posredoval dijak klasičnega liceja Patrick Cingerli, ki je sošolce spomnil, da je 3. december Prešernov rojstni dan in da letos praznujemo Cankarjevo stoletnico. Pogovor z avtorjema je vodila direktorica Narodne in študijske knjižnice Luisa Gergolet. Po uvodni predstavitvi gostov, jih je vprašala ali je strip še vedno subverzivni medij. Ni več tako kot je bil nekoč, sta povedala, a lepo bi bilo, ko bi ohranil to lastnost. Avtorja sta nato izmenično odgovarjala na številna vprašanja in povedala, kako je nastala zamisel o priredbi tako znamenitega Cankarjevega dela in da je izbira psov v človekoliki podobi namenska, saj so psi karakterialno izrazite živali. Obrazložila sta, kako se sploh soustvarja strip, besedilo in risba se morata sklajati. Avtorja sta povedala v čem sestoji njuno delo in s čim se spopadata pri ustvarjanju. Igor, ki je večkrat sodeloval tudi s tujimi založniki, je ugotavljal, da v tujini založniki dopuščajo ilustratorjem manj svobode pri delu kot v Sloveniji in da ima najraje slovenske pravljice. Žiga pa je povedal, da z razliko od evropskih držav, v Ameriki težje sprejemajo evropske mladinske tekste, ker imajo pretežke vsebine. Gombač je v nadaljevanju obrazložil, kaj je to gibanje Straight edge, ki spodbuja zdrav način življenja brez drog in alkohola ter o pozitvni naravnanosti v razmišljanju. Igor pa o svojih ambicijah in ustvarjalnih trenutkih. Na vpašanje o njunih dijaških letih, se je Žiga Gombač dotaknil tudi problematike medvrstniškega nasilja, ki ga je sam doživel in poudaril, da je pri tem potrebna nična toleranca. Med dinamičnim pogovorom so na ekranu stekale ilustracije iz knjige, ki vsebuje tudi obširno in zelo zanimivo spremno besedo. Ob zaključku sta knjižnici nagradili s poklonom celotne zbirke Cankarja v stripu in priznanjem Primorci beremo vseh deset dijakov, ki so si nato zagotovili tudi avtorjev podpis ali celo priložnostno risbo ilustratorja. Pred tem so bili povabljeni na oder tudi dijaki, ki so v lanskem šolskem letu s pristnimi prispevki v domačem dialektu, sodelovali pri pobudi Vsaka vas ima svoj glas. Nagrada je vključevala izlet in sodelovanje na zaključni prireditvi v Mariboru. Vsi sodelujoči so prejeli posebno priznanje. Tudi pri tej pobudi jim je sledila profesorica Viljena Devetak.


Dan odprtih vrat

V petek, 30.  novembra 2018, bodo profesorji na razpolago dijakom in staršem, da predstavijo delovanje zavoda in njegovih smeri.