Izlet v naravoslovni, didaktični center v Bazovico

V ponedeljek, 11.11.2019, smo se dijaki 1. znanstvenega liceja, odpravili v naravoslovni, didaktični center v Bazovico. Najprej smo se sprehodili po gozdu, kjer nam je vodič pokazal  krajše pojave, kot so vrtače. Ko smo se vrnili v center smo si ogledali še muzej, nato smo se vrnili v šolo.


Ogled naravoslovnega muzeja v Trstu

V ponedeljek, 11. novembra 2019, smo si drugi razredi znanstvenega liceja Gregorčič ogledali naravoslovni muzej v Trstu. Profesorica Rustia in Mian sta nas spremljali na poldnevni izlet. Večino časa smo preživeli na avtobusu. V muzeju smo si ogledali okostja dinozavrov in razne fosile. Bilo je tudi veliko drugih nagačenih živali in okostnjakov. Veliko nas je prizadel razvoj človeškega plodu. Posebno zanimivi pa sta bili dve sobi. V prvi izmed dveh smo hodili med zelo velikimi rožami in žuželkami, ki naj bi letele nad našimi glavami, nato pa smo prišli v temno sobo, kjer so bili prikazani stalaktiti in razne živali, ki živijo v jamah. Izlet je bil zelo poučen in zanimiv. 

2.z. 


BIODIVERSITY PROJECT GO MEET UD

V sredo, 13. novembra, smo dijaki 2. razreda humanistične smeri in 5. gimnazije v Vidmu srečali dijake državnega zavoda Malignani.

Jutro smo preživeli v centru Vidma, v manjših mešanih skupinah smo pod vodstvom dijakov Malignanija odkrivali lepote in znamenitosti furlanskega mesta. Sprehod po mestu je bila tudi priložnost za klepet z vrstniki in za odkrivanje podobnosti in razlik med nami, med dijaki iz videmskega in goriškega. Ugotovili smo, da med nami ni veliko razlik.

Popoldne smo naše druženje nadaljevali v šoli Malignani. Najbolj nas je prevzel laboratorij letalstva. Tam so nam dijaki 4. letnika predstavili letala in opisali, kaj delajo na šoli. Imeli smo tudi priložnost sedeti v letalu Frecce Tricolori. Zanimiva sta bila tudi muzeja informatike in elektronike.

Srečanje se je zaključilo v likovni učilnici. Tam so nam dijaki, ki so nas gostili, predstavili osem logotipov za našo izmenjavo. Oblikovali so jih med poukom likovne vzgoje. Izglasovali smo logo, ki predstavlja povezavo med šolama »GO MEET UD«. V logotipu je tudi angleška zastava, ker naša srečanja potekajo v angleščini.

V Gorico smo se vrnili zadovoljni, z novimi spoznanji in predvsem z novimi prijatelji. Komaj čakamo, da jih bomo zopet srečali in jim spomladi odkrivali lepote in zanimivosti Gorice.

Dijaki 2. H

www.malignani.ud.it


Letos so se vse tri licejske smeri naše šole prvič vključile v vsedržavni projekt #ioleggoperché

Letos so se vse tri licejske smeri naše šole  prvič vključile v vsedržavni projekt #ioleggoperché. Cilj pobude je obogatiti dijaške šolske knjižnice s podporo posameznikov, ki v izbranih knjigarnah kupijo knjigo in jo podarijo šoli. Pri projektu  #ioleggoperché so bile tako soudeležene tri goriške knjigarne, in sicer Katoliška knjigarna, knjigarni Ubik in  Voltapagina. V Katoliški knjigarni so obiskovalci lahko kupili predvsem slovenske knjige, izbirali so lahko iz seznama, ki  ga je  pripravila  mentorica projekta, profesorica Neva Klanjšček.

V soboto, 26.10.2019, smo dijakinje 1. Klasičnega liceja  v knjigarni Ubik obiskovalce seznanjale s projektom. Mimoidoče smo vzpodbujale, naj se ustavijo v knjigarni in kupijo knjige, s katerimi bodo obogatili našo šolsko knjižnico. Žal smo dobile tudi nekaj zavrnitev, na naše presenečenje pa so bili mnogi navdušeni nad idejo. Z največjim veseljem so kupili knjigo, nekateri tudi več kot eno, in nam poleg knjig podarili tudi topel nasmešek. Obiskovalce je navdušila pobuda, ki želi spodbuditi branje pri mladih.

Za vse dijakinje je bila to nova in prijetna izkušnja in prepričana sem, da bomo naslednje leto z veseljem spet sodelovale pri projektu.

Vsem, ki ste nam podarili knjigo, se iz srca zahvaljujemo.

Lana Beltram


Usmerjanje: Iz nižje… na višjo srednjo šolo

Delavnice za učence iz nižje srednje šole iz Doberdoba (P. Voranc)  in Gorice (I.Trinko).


Izmenjava šola-delo, projekt: Vodči po Gorici

Pri projektu VODIČI PO GORICI so sodelovali dijaki četrtega znanstvenega in klasičnega liceja, ki so kot vodiči spremljali novogoriške dijake . Dijaki so s pomočjo profesorjev mentorjev pripravili vodenje in spoznavanje goriških znamenitosti. Razdeljeni so bili v štiri skupine: LITERARNA GORICA, ARHITEKTURA IN UMETNOST V GORICI, ZGODOVINA GORICE, SPOZNAVANJE  KULTURNIH IN POLITIČNIH USTANOV SLOVENSKE MANJŠINE.

V petek, 25.10.2019, smo se zbrali na trgu Evrope (Transalpini), kjer smo sprejeli množico novogoriških dijakov. Po kratki predstavitvi in uvodnih pozdravih smo se odpravili na raziskovanje Gorice po skupinah. Vsaka skupina je doživela Gorico iz drugačnega zornega kota. Oglede smo zaključili na goriškem gradu,kjer smo se vsi skupaj ponovno zbrali in si izmenjali izkušnje.

 


Klasiki odkrivajo klasični svet v Ogleju

Pred kratkim smo se dijaki klasičnega liceja Primoža Trubarja odpeljali v Oglej, da bi bolje spoznali svoje kulturne korenine in utrdili znanje, ki ga pridobivamo v šoli.

Oglej (latinsko Aquileia) je bil za časa Rimljanov deveto najpomembnejše mesto rimske republike. Imel je velik obseg in bil za takratne čase moderno, kulturno in tudi ključno strateško središče za celoten imperij. Mesto je bilo ustanovljeno leta 181 pr. Kr., ko so severovzhodne meje imperija bile izpostavljene številnim barbarskim napadom, kar je privedlo do odločitve rimskega senata, da pošlje na to območje tri ugledne rimske može (Kornelija Scipiona Naziko, Gaja Flaminija in Lucija Manlija Acidina), da bi ustanovili rimsko naselbino in branili meje pred barbarskimi vdori.

Najprej smo si ogledali oglejski Starokrščanski muzej, v katerem je vodička razlagala prve krščanske zapise na ostankih grobnic, nato baziliko in na koncu še Narodni arheološki muzej.

Tu smo občudovali čudovite mozaike, ki so med najbolj prepoznavnimi ostalinami Ogleja, saj pripovedujejo o stoletjih cvetoče rimske naselbine. Mozaični okrasi nam pogosto govorijo o mitih in navadah starih Rimljanov.

Eden izmed teh prikazuje deklico Evropo, ki sedi na biku.

Čeprav je mozaik fragmentiran, lahko občudujemo njegovo lepoto in spretnost obrtnika, ki je izdelal umetnino.

Mit o Evropi pripoveduje o Zevsovi ljubezni do dekleta po imenu Evropa. Nekega dne je mladenka nabirala cvetlice na travniku, kjer so se pasli biki. Ko jo je grški bog videl, se je vanjo zaljubil. Naročil je Hermesu, naj usmeri vse bike proti plaži. Da bi se Zevs približal Evropi, se je spremenil v mogočnega bika. Prišel je zraven in dekle se ga je sprva balo. Nato je opazilo, da je bil bik dober in zato se je nanj usedlo. Zevs je izkoristil priložnost in ugrabil Evropo. Peljal jo je prek morja do Krete, kjer ji je razkril svojo pravo naravo. Naslednje jutro se je Evropi prikazala Afrodita in ji povedala, da se bo del sveta, na katerem je pristala, imenoval Evropa. Zevs je za dekle ustvaril ozvezdje Bika.

Mozaiki niso uprizarjali samo mitov, ampak so upodabljali tudi trenutke iz vsakdanjega življenja: tak primer je mozaik, ki so ga arheologi izkopali v 19. stoletju v nekem rimskem  domusu, in sicer v prostoru, ki je bil namenjen obedovanju (triklinij).

Mozaik prikazuje motiv nepočiščenih tal takoj po pojedini, ki so pokrita z ribami, listjem vinske trte, različnimi sadeži (oljkami, jabolki, hruškami, češnjami, figami, grozdjem, mandlji in kostanji). Zraven leži žlica; po običaju so jo Rimljani puščali na tleh. Le ko so vse počistili, so lahko pobrali pribor ali hrano, kajti so verjeli, da vse to, kar je padlo na tla, je postalo last Hada – podzemskega sveta. V sredini je bila slika mačke, ki grabi ptico. Žal se nam centralni del mozaika ni ohranil.

Na koncu pa smo se lahko še sami preizkušali v branju grobnih napisov, kjer smo odkrili značilnosti izrazov, ki razlikujejo posvetne napise od religioznih.

Ekskurzija je bila tudi dobra priložnost za medsebojno druženje, saj je za naš klasični licej značilno prav to: na »majhni« šoli večkrat nastanejo velika prijateljstva.

Dijaki in dijakinje V.gimn.


Poučna ekskurzija na Sabotin

V petek, 27. septembra 2019, smo se prvi in drugi razredi licejskega pola Gregočič-Trubar odpravili na poučno ekskurzijo na Sabotin. Pohod smo začeli pri cerkvi v Štmavru in se po stezi odpravili proti vrhu. Med potjo so nam profesorji predavali o Sabotinu in okolici. Od ruševin cerkvic e sv. Valentina smo se po grebenu sprehodili do karavle. Tam nas je gospod Bogdan vodil po rovih in jarkih iz 1. svetovne vojne. Po ogledu smo pojedli malico in sledilo je predavanje o naravoslovju. Profesorica Dornik nam je opisala favno in floro na Sabotinu. Utrujeni smo se po asfaltirani cesti vrnili v Štmaver, kjer so nas čakali starši.
Imeli smo se zelo lepo v družbi sošolcev in profesorjev. Naučili smo se veliko novega. Najbolj nas je navdušil vodeni ogled rovov, saj smo tam spoznali kako so vojaki takrat živeli. Izlet je bil prava mešanica učenja, fizičnega napora ter zabave. Ekskurzijo bi bilo vredno ponoviti.

2.z.