MAFIJA IN PROTITELESA VEDNOSTI

V soboto 20. novembra smo se skupina dijakov udeležili posveta “Mafie: gli anticorpi della consapevolezza/ Mafije: protitelesa vednosti”, ki sta ga klub Rotaract in Občina Trst priredila na tržaški univerzi.

Na posvetu so sodelovali sicilski novinar, direktor portala LaSpia.it in namestnik direktorja tiskovne agencije Agi Paolo Borrometi, deželni vodja protimafijskega preiskovalnega urada (DIA) Giacomo Moroso in kalabrijski podjetnik Gaetano Saffioti, ki ni klonil izsiljevanjem ‘ndranghete .

Po uvodnih besedah pobudnikov se je srečanje razvijalo v obliki debate oziroma intervjuja posameznih gostov. Predstavili so svoje izkušnje in poglede na problem mafij, ki so v zadnjih desetletjih bistveno spremenile strategijo ne nosijo več pištol, ne ubijajo ljudi na cesti in ne opravljajo bombnih atentatov. V novem tisočletju mafijci vlagajo denar v popolnoma zakoniteposle in obračunajo z nasprotniki samo v skrajnih primerih. To ne pomeni, da so mafije manj nevarne in manj smrtonosne. Popolna kontrola raznih ekonomskih sektorjev pomeni ekonomsko in dejansko smrt cele vrste malih podjetnikov, ki se ne morejo upreti njihovim grožnjam.

Še posebno pomembna je bila izjava podjetnika, ko so ga vprašali, ali trpi zaradi pomanjkanja svobode, saj živi od leta 2014 pod stalnim policijskim varstvom. Odgovoril je, da mu svoboda ne pomeni prosto iti v restavracijo ali v kino. Pomembnejša je svoboda, da lahko javno in glasno izraža svoje mnenje in spodbuja ostale k uporu proti mafijski nadvladi.

Naj zaključim z mislijo Gaetana Saffiotija: “Per vincere la paura, anche di ritorsioni, non serve avere il coraggio… ma prendere coscienza e avere consapevolezza di una paura più grande; quella di non aver fatto nulla per cambiare le cose e lasciare in eredità a chi verrà dopo di noi, questo mondo malato”

“Da premagaš strah pred mafijskim maščevanjem, ni potreben pogum, ampak sta potrebna zavedanje o problemu mafije in zavest o še večjem strahu: to je, da se nisi dovolj angažiral za spremembo in zapuščaš zanamcem ta bolni svet.”