Noč klasičnega liceja v petek 17.1. 2020

Ali veste, kaj imata skupnega klasika in lepota? Ste radovedni, kako so se ličili v antiki? Bi želeli, da vam pristni antični vedeževalki razkrijeta vašo bodočnost? Vas zanima, katere mite ponazarjajo zvezde na zimskem nebu in kako je na vedenje o zvezdah vplivala dediščina grške astronomije? Bi želeli vedeti, kdo bo zmagal na prvem in edinem grško-rimskem resničnostnem šovu KSI faktor? Bi radi/rade izboljšali svoje osvajalne tehnike z Ovidijevimi nasveti in preiskusili svoje sive celice z grškimi matematičnimi ugankami iz Palatinske antologije? Hočete prisluhniti ubrani glasbi in recitaciji, preživeti večer v prijetni družbi? Vse to in veliko več vam nudimo na Noči klasikov, ki jo letos prvič, po vzoru italijanskih klasičnih licejev (La notte dei classici) organiziramo na Liceju Primoža Trubarja, v petek, 17.1. 2020, od 18.00 do 24.00.

Noč klasikov, ki jo letos praznuje štiristo štiriintrideset klasičnih licejev po Italiji, seveda ni le praznik klasikov in za klasike, pač pa so vabljeni vsi, ki jim je pri srcu klasična kultura, ki nas poznajo, ker so obiskovali naš licej, in ki menijo, da je naša smer še danes ključnega pomena za vzgojo izobražencev. Veselimo se zlasti obiska mladih in tudi starih klasikov, vendar smo mnenja, da bo vsak užival v naši družbi!

V prvem, uradnem delu, ki bo okvirno od 18.00 do 20.00, bodo med drugim spregovorili Jurij Paljk, pesnik, kulturni delavec in odgovorni urednik tednika Novi glas, David Bandelj, bivši dijak, pesnik, glasbenik in profesor na slovenskih šolah ter nekateri bivši dijaki Liceja Primoža Trubarja. 

V drugem delu, okvirno od 20.00 do 22.00, bo zakuska, na kateri bomo nekaj prigriznili in nazdravili klasikom vseh časov. Zakuski bodo sledile zanimive delavnice. Zadnji del, ki se bo zaključil opolnoči z branjem odlomka iz Ajshilovega Agamemnona, pa bo v režiji dijakov.  

Vabimo vas, da nas obiščete in tudi sami postanete protagonisti dogajanja!