FESTIVAL ANIMIRANEGA FILMA V LJUBLJANI

V decembru so se dijaki 2. razredov licejskega pola Gregorčič-Trubar odpravili na poučno ekskurzijo v Ljubljano. Obiskali so mednarodni festival animiranega filma Animateka in Muzej sodobne umetnosti. Izlet, ki ga je koordiniralo društvo Kinoatelje, je del projekta Zaupati čez mejo: Darko Bratina med sociologijo in filmom.

Po prihodu v slovensko prestolnico so se dijaki najprej sprehodili po Prešernovem trgu in božični tržnici, nato pa so si v Kinodvoru ogledali razstavo najboljše slovenske avtorice animiranega filma Špele Čatež. Sledil je ogled izbora sedmih najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta. Te so izbrali dijaki, ki soustvarjajo festival Kinotrip.

Dijaki so si nato ogledali dve izredno zanimivi razstavi. V Muzeju sodobne umetnosti je v okviru festivala Animateka potekala razstava VR/360°. Z zanimanjem so se podali v doživljanje virtualne resničnosti ter spoznavali posebne računalniške interaktivne igre.  Sledil je nato ogled stalne muzejske razstave, kjer jim je vodička predstavila najpomembnejše avtorje sodobne umetnosti, med katerimi Marino Abramović, Iona Grigorescuja in skupino OHO.

Za dijake je bila poučna ekskurzija, ki sodi v širši projekt filmske vzgoje slovenskega licejskega pola, neprecenljiva izkušnja.

Tadej Čavdek, 2.Z