Izlet v Istro

V petek, 28. septembra, smo se 3. letniki humanistične, znanstvene in klasične smeri odpravili na izlet ob Sredozemskem morju. Dokaj zgodaj zjutraj smo se z avtobusom odpravili v vas Hrastovlje, kjer smo si ogledali prekrasno okrašeno cerkev Svete Trojice, zgrajeno v 13. stoletju, katere je najbolj znana freska Mrtvaški ples. Cerkev ima tudi obrambni zid, zgradili pa so ga zaradi pogostih turških upadov. Zatem nas je šofer pripeljal v Koper, kjer smo kosili.

Okoli ene popoldne smo prispeli v znamenite Piranske soline. Vodička nam je razložila da so med zadnjimi, ki še vedno uporabljajo tradicionalne metode nabiranja soli, metode znane že v srednjem veku. Sol, ki prihaja iz teh solin, je kvalitetna predvsem zaradi naravnega dna. Namesto betona kakor ga ima večina solin danes, imajo tam navadno blato, nad katerim postavijo neko posebno podlago imenovano petola. To plast morajo pred vsako sezono skrbno pripraviti, saj bi se sol brez nje pomešala z blatom in na tak način umazala, petola pa omogoča prevzem bele, čiste soli. Sol lahko pobirajo samo med junijem in septembrom, vse pa je odvisno od vremena, ki mora biti toplo in suho, brez padavin.

V popoldnevu smo si ogledali Pomorski muzej »Sergej Mašera« v Piranu. Pod vodstvom smo si ogledali razne znamenitosti, ki so posebno prilagojene ljudem s potrebami. Mnogo je bilo plastičnih izdelkov, ki so bili na las podobni originalom, namenjenih slepim ljudem, saj jih ti lahko tipajo in razumejo kakšni so bili ti predmeti. Napisi so tudi v Braillovi pisavi, razne slike, tlorisi in podobno pa so upodobljeni tudi v reliefu.

Za na konec pa so nam dodelili še eno prosto uro za pohajkovanje po Piranu, ki smo mi dijaki lepo izkoristili in si kupili vsaj eno slastno kepico sladoleda.

 

Serena Sluga, Gaia Cibini, 3.H